Image Alt

Loveco

  /  Proizvodi   /  OSTALA OPREMA   /  OBRADA ZRAKA   /  Suhi kemijski filter

Suhi kemijski filter

LOVECO SUHI KEMIJSKI FILTERI napravljeni su za pročišćavanje otpadnog zraka, odnosno, za uklanjanje neugodnih mirisa na kanalizacijskim objektima (uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, crpne stanice, prekidna okna, podmorski ispusti…).

Kućište filtera je izrađeno od bijelog ili crnog UV stabiliziranog PEHD-a, a ispuna se sastoji od jednog ili više slojeva suhog granulata koji pročišćava zrak kemijskom metodom, odnosno adsorpcijom, apsorpcijom i oksidacijom.

Filteri mogu biti aktivni i pasivni. Aktivni filteri su opremljeni ventilatorom koji odsisava otpadni zrak kroz filter i pročišćenog ga ispuhuje u atmosferu. Pasivni filteri nisu opremljeni ventilatorom, ali niski pad tlaka u ispuni omogućuje strujanje zraka kroz filter.

PREDNOSTI:

– iznimna učinkovitost uklanjanja plinova neugodnih mirisa (sumporovodik, amini,
merkaptani, amonijak…); efekt ≥99,5%
– znatno manja veličina u odnosu na ostale konvencionalne tehnologije (biofilteri,
mokri scrubberi)
– mali pad tlaka u ispuni = manja potrošnja električne energije
– bez potrebe za vodom i/ili kemikalijama za neutralizaciju
– mogućnost ugradnje „pasivnih“ jedinica bez ventilatora (prekidna okna)
– gotovo zanemariva potreba za održavanjem

Kao što ime govori, suha kemijska ispuna zrak pročišćava kemijskom metodom, odnosno adsorpcijom, apsorpcijom i oksidacijom s minimalnim efektom pročišćavanja 99,5%. Kemijska ispuna je izrađena u obliku suhih granula (oblik kuglice ili valjka) i vrlo je porozna kako bi se zrak mogao obraditi kroz cijeli volumen granule, a ne samo na vanjskoj površini.

Postoji nekoliko vrsta ispune za razne plinove, a kod suhih kemijskih filtera se najčešće koriste dva ili tri tipa ispune:

– Prvi, odnosno donji sloj ispune je baziran na impregniranom aktivnom ugljenu, glinici i ostalim vezivima za uklanjanje sumporovodika i ostalih korozivnih i kiselih plinova (npr. klor, sumporni dioksid…). Ova ispuna se standardno isporučuje u filterima.

 

– Srednji sloj, ukoliko postoji, je baziran na aktivnom ugljenu, ali impregniranom kiselinom za uklanjanje amonijaka i amina. Ova ispuna se isporučuje ukoliko postoji potreba za uklanjanjem amonijaka.

 

– Zadnji (gornji) sloj je mješavina aktivnog ugljena i ispune impregnirane kalijevim ili natrijevim permanganatom (roze/ljubičaste kuglice) i služi za uklanjanje šireg spektra plinova neugodnih mirisa (npr. merkaptani). Ova ispuna se standardno isporučuje u filterima.

 

KAPACITETI I STANDARDNA DVOSLOJNA KOLIČINA ISPUNE

VELIČINE Kapacitet Ispuna za H2S i kisele plinove Ispuna za ostale plinove neugodnih mirisa
Q170 170 m3/h 85 l 56 l
Q510 510 m3h 200 l 85 l
Q850 850 m3h 340 l 140 l
Q1700 1700 m3h 850 l 255 l

 

OSNOVNE DIMENZIJE

VELIČINE Promjer Visina kućišta Usisni priključak
Q170 65 cm 90 cm DN100
Q510 85 cm 120 cm DN150
Q850 110 cm 130 cm DN200
Q1700 135 cm 190 cm DN250

 

PREDFILTERI (OPCIJA)

Suha kemijska ispuna je porozna i ona reagira sa zrakom ne samo na vanjskoj površini granule, već i u unutrašnjosti, odnosno čitavim volumenom. Čestice iz zraka se mogu zalijepiti na vanjsku površinu granule i time blokirati unutrašnje pore. Začepljenjem pora na granulama se značajno smanjuje učinkovitost pojedine granule, odnosno ispune. Zbog toga se opcionalno na usis filtera može ugraditi predfilter koji će zadržati sve čestice iz zraka.

Predfilter je izveden od kombinacije mreže i ploča od nehrđajućeg čelika. Kada se predfilter zapuni, potrebno ga je oprati vrućom vodom i/ili deterdžentom.

Predfilter ima i funkciju ukapljivača, odnosno kondenzira vlagu iz zraka. Ukoliko je zrak kojeg kemijski filter usisava prevlažan, kondenzacija će se odviti u samoj ispuni što može dovesti do povezivanja ispune i povećanja pada tlaka. U ekstremnim slučajevima čak i do potpunog začepljenja ispune.